lunes, 24 de octubre de 2022

Tres instituts es sumen a ‘Aprenentatge i Servei Badia de Portmany’, que desenvolupa el CNSA

 

 

Aquest programa, que impulsa Educació en col·laboració amb Es Nàutic, fomentarà l'aprenentatge de l'entorn i el desenvolupament d'iniciatives ambientals de millora

Sant Antoni, 15 de novembre del 2022.

Ahir a la tarda es va desenvolupar al Club Nàutic Sant Antoni la jornada inicial del projecte d'aprenentatge i servei (APS), que impulsa la Conselleria d'Educació del Govern balear en col·laboració amb el CNSA. A aquest acte van assistir els professors i professores dels tres instituts que ja s'han inscrit a la iniciativa i els alumnes dels quals rebran com a assignatura optativa formació sobre la badia de Portmany i els seus valors ambientals, paisatgístics i etnogràfics. També hi acudiren representants de la Conselleria d'Educació i del Centre Professorat d'Eivissa (CEP), així com de l'associació Salvem sa Badia de Portmany.

Aquesta metodologia nova integra l'aprenentatge de continguts, habilitats i valors amb el servei a la comunitat, en un mateix projecte educatiu. Té com a finalitat última oferir un servei directe a la societat, per transformar-la i millorar-la. A Balears, fins ara només s'havia desenvolupat un projecte amb metodologia APS a la Serra de Tramuntana de Mallorca i per primera vegada se'n farà un a Eivissa, vinculat a la badia de Portmany.

La jornada va començar amb una presentació en què van participar José Tur, president del CNSA, Enrique Mas, director esportiu del CNSA; Carme Jaume, cap del Servei de Normalització Lingüística i Formació de la Conselleria dEducació; Dolores Pérez, assessora tècnica docent responsable dels programes APS de la Conselleria d'Educació; Montse González, directora del CEP, i Berta Oliva, assessora del CEP i responsable de la coordinació del programa APS.

 A continuació, Marta Fernández, tècnica ambiental i educativa des Nàutic, va explicar els motius que han permès desenvolupar un 'Aprenentatge i Servei' a la badia de Portmany i va explicar les activitats que realitzaran els alumnes dels instituts Isidor Macabich, de Vila, i Quartar de Portmany i Sa Serra, de Sant Antoni. Aquestes formacions es divideixen en quatre grans àrees temàtiques: la qualitat de l'aigua, la biodiversitat, la interpretació del paisatge i l'etnografia. Els alumnes adquiriran coneixements relacionats amb la funció regeneradora de plantes marines com la posidònia i la cymodocea, les conseqüències dels punts negres de depuració de les aigües i emissaris, l'anàlisi de les espècies que habiten a la badia, navegació i rutes a peu vinculades al patrimoni i la interpretació del paisatge, tradició pesquera a la badia, etcètera. L´associació Salvem sa Badia de Portmany també col·labora amb el projecte, aportant part dels continguts formatius.

 La intervenció final va anar a càrrec d'Arturo Vidal Sapé, formador expert en APS del departament de Formació de la Diputació de Barcelona. A més d'explicar totes les possibilitats que aquesta metodologia té, va oferir un taller pràctic sobre disseny de projectes APS.

No hay comentarios:

Publicar un comentario