lunes, 24 de octubre de 2022

Tres instituts es sumen a ‘Aprenentatge i Servei Badia de Portmany’, que desenvolupa el CNSA

 

 

Aquest programa, que impulsa Educaci贸 en col·laboraci贸 amb Es N脿utic, fomentar脿 l'aprenentatge de l'entorn i el desenvolupament d'iniciatives ambientals de millora

Sant Antoni, 15 de novembre del 2022.

Ahir a la tarda es va desenvolupar al Club N脿utic Sant Antoni la jornada inicial del projecte d'aprenentatge i servei (APS), que impulsa la Conselleria d'Educaci贸 del Govern balear en col·laboraci贸 amb el CNSA. A aquest acte van assistir els professors i professores dels tres instituts que ja s'han inscrit a la iniciativa i els alumnes dels quals rebran com a assignatura optativa formaci贸 sobre la badia de Portmany i els seus valors ambientals, paisatg铆stics i etnogr脿fics. Tamb茅 hi acudiren representants de la Conselleria d'Educaci贸 i del Centre Professorat d'Eivissa (CEP), aix铆 com de l'associaci贸 Salvem sa Badia de Portmany.

Aquesta metodologia nova integra l'aprenentatge de continguts, habilitats i valors amb el servei a la comunitat, en un mateix projecte educatiu. T茅 com a finalitat 煤ltima oferir un servei directe a la societat, per transformar-la i millorar-la. A Balears, fins ara nom茅s s'havia desenvolupat un projecte amb metodologia APS a la Serra de Tramuntana de Mallorca i per primera vegada se'n far脿 un a Eivissa, vinculat a la badia de Portmany.

La jornada va comen莽ar amb una presentaci贸 en qu猫 van participar Jos茅 Tur, president del CNSA, Enrique Mas, director esportiu del CNSA; Carme Jaume, cap del Servei de Normalitzaci贸 Ling眉铆stica i Formaci贸 de la Conselleria dEducaci贸; Dolores P茅rez, assessora t猫cnica docent responsable dels programes APS de la Conselleria d'Educaci贸; Montse Gonz谩lez, directora del CEP, i Berta Oliva, assessora del CEP i responsable de la coordinaci贸 del programa APS.

 A continuaci贸, Marta Fern谩ndez, t猫cnica ambiental i educativa des N脿utic, va explicar els motius que han perm猫s desenvolupar un 'Aprenentatge i Servei' a la badia de Portmany i va explicar les activitats que realitzaran els alumnes dels instituts Isidor Macabich, de Vila, i Quartar de Portmany i Sa Serra, de Sant Antoni. Aquestes formacions es divideixen en quatre grans 脿rees tem脿tiques: la qualitat de l'aigua, la biodiversitat, la interpretaci贸 del paisatge i l'etnografia. Els alumnes adquiriran coneixements relacionats amb la funci贸 regeneradora de plantes marines com la posid貌nia i la cymodocea, les conseq眉猫ncies dels punts negres de depuraci贸 de les aig眉es i emissaris, l'an脿lisi de les esp猫cies que habiten a la badia, navegaci贸 i rutes a peu vinculades al patrimoni i la interpretaci贸 del paisatge, tradici贸 pesquera a la badia, etc猫tera. L´associaci贸 Salvem sa Badia de Portmany tamb茅 col·labora amb el projecte, aportant part dels continguts formatius.

 La intervenci贸 final va anar a c脿rrec d'Arturo Vidal Sap茅, formador expert en APS del departament de Formaci贸 de la Diputaci贸 de Barcelona. A m茅s d'explicar totes les possibilitats que aquesta metodologia t茅, va oferir un taller pr脿ctic sobre disseny de projectes APS.