viernes, 28 de febrero de 2025

Neteges en Talamanca com a servei a la comunitat!!















Dilluns i dimarts van tenir lloc les "Jornades de neteja de la badia de Talamanca" organitzades per l'alumnat de l'IES SaBlancaDona 

La neteja, de dos dies consecutius, s'emmarca en el projecte “Aprenentatge i Serveis” projecte que coordina el centre de formació permanent al professorat, del CEP, centre de professorat d'Eivissa.



en finalitzar la neteja, els nois i noies de l'APFEM de l'empresa AKTUA van venir a veure els residus que havíem recollit per seleccionar-los i ells encarregar-se de portar-los a reciclar. 

AKTUA APFEM dóna feina a persones amb necessitats especials i trastorns de salut mental, fan una gran feina netejant les nostres platges i recollint residus de boscos i parcs i jardins!!


vam retirar una gran línia de boies i caps enrere que es trobava enterrada als banquets de Posidonia ocenica...
La retirem abans que tornés al mar a atrapar animals marins i causar-ne la mort!





A Talamanca descarrega l'emissari d'aigues depurades, ho comprovem en trobar moltes tovalloletes provinents dels vàters, i compreses d'higiene personal, enredades entre fibres seques de Posidonia oceanica... recordar que tot el que llencem al bany pot acabar al mar!!


Aquí la foto de grup dels alumnes de l'IES SaBlancaDona...


i aqui baix de retrobament amb alumnes que van participar fa anys a la 
"Setmana del mar"... asseguts als meravellosos banquets de Posidonia.





miércoles, 26 de febrero de 2025

Itinerari marítim amb l'alumnat de Sa BlancaDona per conèixer la badia des del mar!!





L'alumnat de l'IES Sa Blancadona ens va visitar el 12 de febrer passat per conèixer a fons la badia de Portmany.

Sortim amb el “Sea Explore” embarcació amb fons de vidre des d'on s'aprecien els diferents fons de la badia: els fangs i morts del port, les algues invasores a la bocana de la badia sota el far vermell, les praderies de posidònia i les de magnífic estat al voltant de Conillera i illa del Bosc!!











Com que havia vent... vam poder observar un grup de virots, Puffinus mauretanicus planejant per la badia... ¡¡ quina fortuna!!


Ens va acompanyar a l'excursió la periodista científica i oceanògrafa Cristina Amanda Tur, que ens prestarà la seva ajuda per fer divulgació del projecte ApS a través del seu programa de ràdio "Nautilus" d'Ib3 ràdio.




 

Passeig a la història geològica dels illots

 

Luis Tostón, geòleg, gran divulgador científic i profe jubilat, ens ha fet un meravellós passeig al passat, als milions d'anys i a la història de la terra, de l'illa d'Eivissa i dels illots de Ponent...


L'explosió Cámbrica va aixecar el material de què estan fets els illots de sota el mar, per la qual cosa podem trobar fòssils d'amonits i trilobits pels voltants!!

També ens ha acompanyat Javier Fernández, un home que va viure quan era petit a sa Conillera, perquè el seu pare era el faroner de l'illa. 




Van parlar de que la badia i els illots son zona ZEPA : Zona de especial protecció per aus, sobretot les aus marines com el virot, la gavina d'Audouin, el corb marí... i la importància del illots per a nidificar!! 



 Per descomptat, hem parlat de la biodiversitat endémica dels illots, i perquè es varen declarar "Reserves naturals".